- Хотинські вісті
Як спланувати святкове меню, щоб застілля не зашкодило

Як спланувати святкове меню більш здоровим і корисним, щоби зустріти Різдво з добрим самопочуттям і без шкоди для організму? Подаємо рекомендації Міністерства охорони здоров‘я України.
Складаємо меню: що надміру, то нездорово
Передусім зважте всі «за» і «проти», коли плануєте складне багате меню до свят. Важкі сумки й витрати грошей, тривале стояння у чергах і біля гарячої плити... Це може стати причиною головного болю і підвищення тиску.
Здоровий і простіший варіант – максимально спростити своє меню: замість «шуби» подайте окремо оселедці чи скумбрію, а замість складних страв – печені овочі.
Необхідно мінімізувати кількість майонезу, бо у фабричному часто багато доданої солі, цукру та жирів. Тому його, як і інші готові соуси, слід обмежити у споживанні, а краще – зовсім відмовитися.
Але домашній майонез у класичному розумінні – теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я (можуть містити сальмонелу).Краще замінити майонез сметаною.
У салатах намагайтесь змінювати традиційне співвідношення компонентів на корисніше: більше моркви, свіжий огірок замість соленого, зелена цибуля замість ріпчастої, відварене філе замість ковбаси й шинки.
Вибирайте корисні способи готування і подачі основних страв. Наприклад, запікайте, а не смажте м’ясо. Добре приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон. Рідка тепла їжа сприяє травленню і утримує від переїдання.
У десертах теж варто обрати більш здорову альтернативу: сирник, ягідне натуральне желе, домашнє імбирне печиво або печені яблука і груші.
Напої: чим варто запивати їжу
За святковим столом рекомендується запивати їжу не солодкими газованими напоями чи кавою, а водою, компотом чи трав‘яним чаєм. Від спиртного краще відмовитися, бо немає цілком безпечної дози. Якщо ж усе ж вирішили споживати алкоголь, робіть це свідомо. Краще обрати якісне червоне вино, бо в ньому, на відміну від коктейлів чи міцних напоїв, є хоч щось корисне (міститься речовина – ресвератрол, яка допомагає запобігти пошкодженню кровоносних судин і утворенню тромбів, знижує рівень «поганого» холестерину).
Як вберегтися від похмілля
Аби вберегтися від похмілля та швидкого сп‘яніння чимало людей використовують поширений метод – з‘їсти жменю активованого вугілля перед застіллям або вже після вживання спиртного. Те, що вугілля може зв‘язуватися з алкоголем та перешкодити його потраплянню в кров, може виглядати логічно. Але жодних наукових доказів цьому немає. Є невелике клінічне дослідження, що навпаки вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники цього дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 24 таблетки (понад 2 блістери) активованого вугілля. Цікаво, що після його вживання концентрація алкоголю в крові залишилась така ж як і без нього. Тобто по суті це нічого не змінює. Так відбувається тому, що алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку, та й взагалі вугілля його не адсорбує.
Є більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від вживання алкоголю.
• Не пийте алкоголь на голодний шлунок. До речі, вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. І справляється з цим краще, ніж білкова.
• Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Це допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.
• Намагайтесь не змішувати алкоголь з газованими напоями, бо тоді він швидше всмоктується в кров.
У принципі жодна пігулка не позбавить вас від негативних наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, аби їх уникнути – їсти збалансовану їжу та не перебирати з кількістю спиртного, застерігають у Міністерстві охорони здоров‘я.
Джерело - МОЗ України.