• Хотинські вісті

Чим «домашнє» мило корисніше за фабричне



Майстриня з Клішківців варить натуральне мило ручної роботи за старовинними та новітніми рецептами


Уже майже два роки Оксана Буринська із Клішківців власноруч виготовляє натуральне мило під назвою «Natural soap», яке дивує та вражає. До цього процесу залучає рідних: разом з донечкою Олександрою та сестрою Анною Торопій створили сторінку в Інстаграм, де демонструють асортимент.


Користувачі соцмереж не приховують захоплення від кожного витвору майстрині. Кажуть, таким милом і користуватися шкода – хіба дарувати і милуватися. Проте миловарка запевняє: відчути користь натуральних інгредієнтів, ефірних олій та природних компонентів, якими сповнені її косметичні вироби, можна і варто упродовж кількох місяців до двох років.

У чому полягають особливості такого ремесла, що входить у склад мила ручної роботи та скільки ж вартує шматочок ароматного і мегакорисного засобу? Про це майстриня розповіла читачам «Хотинських вістей».



Оксана Сергіївна за професією – учителька початкових класів. Проте, як і чимало наших земляків, змушена була покинути улюблену справу, попрощатися з маленькими дітлахами і вирушити за кордон у пошуках заробітку.


Шукаючи додатковий дохід, натрапила в Інтернеті на дивовижні роботи майстрів-миловарів. Її неабияк зацікавило це заняття. Переглянувши чимало відео, перечитавши потрібну літературу, подумала: «Це ж легко, хіба я так не зможу?».


– Тепер уже знаю: виготовляти мило – це не просто його варити. Це десятки творчих операцій, які постійно крутяться у голові: від складання рецепту – до упакування. Виготовлення «з нуля» – це найбільш трудомісткий і небезпечний процес, проте продукція виходить справжньою, «живою» і дійсно ручної роботи, – каже Оксана.


Секрети миловаріння


Вариться мило за прорахованими рецептами (до міліграма) з дотриманням техніки безпеки (як на лабораторних з хімії). Майстриня використовує натуральні інгредієнти: рослинні олії (рафіновані або нерафіновані), рідини (дистильована вода, молоко, натуральні соки чи відвари) та луг (гідроксид натрію).


– Але не можна просто взяти і поєднати все це «на око», для цього є спеціальний «мильний» калькулятор, – пояснює жінка. – Кожен компонент зважую, олії нагріваю, луг розчиняю у воді – отримую лужний розчин. Далі змішую все за однакової температури за допомогою блендера. У загущену масу додаю корисні добавки, аромати, натуральні пігменти. Потім масу розливаю у дерев’яну форму, в якій вона проходить стадію омилення і перетворюється в мило (солі жирних кислот). Повірте, це справжня магія!



Процес займає від 1 до 4 годин у залежності від сорту (чесно кажучи, я так захоплена процесом, що часто не відчуваю плину часу). Якби ви знали, як нетерпляче чекаю нарізки свіжого мила!


А побачити, що ж вийшло у фіналі, можна лише через 2–4 доби. Тоді дістаю виріб з форми, нарізаю і залишаю «визрівати» на 8 тижнів, а деяке на півроку і більше (тоді мило набуває своїх найкращих очисних якостей).


Кожен рецепт – новий експеримент


– Секретів, тонкощів у миловарінні – сотні. Опановувати їх для мене – це розкривати свої можливості і пізнавати секрети природи і краси, – продовжує розповідь Оксана. – Інколи користуюся вже готовими прорахунками відомих миловарів (особливо західних). Не забуваю і про поради наших бабусь щодо використання лікарських трав як природніх скарбів. Доповнюю свої рецепти тим, що подарувала нам природа.


Використовую різні олії: як основу – пальмову і кокосову, крім цього персикову, мигдальну, виноградних кісточок, макадамії, авокадо, лляну, гарбузову, жожоби, ріп’яхову, рицинову; масла какао, манго ші. Вони зберігають майже всі властивості (бо не вступають у реакцію омилення).


Що ж стосується аромату, моя думка дещо розходиться з думкою споживачів. Вважаю, що запах косметичного засобу має бути максимально натуральним. Тому я підбираю його, змішуючи ефірні олії: декілька крапель у мильну масу – і на моїй кухні лавандове поле. Правда, з часом ефіри вивітрюються з мила, залишається тільки якість, але, на мою думку, це головне. Тому над ароматами ще працюю, щоб добитися стійких.


Особисто мене приваблюють трав’яні пахощі розмарину, м’яти, лаванди, лемонграсу, пачулі. А замовникам подобаються квіткові і шоколадні, кавові і ванільні, – розповіла Оксана.


Чому створене вручну мило – корисніше


За словами майстрині, на відміну від фабричного, в якому містяться синтетичні компоненти, сульфати, стабілізатори, консерванти, нафтопродукти, що досить агресивні для нашої шкіри, у звареному «домашньому» милі миловари не використовують консерванти, а барвниками та ароматизаторами слугують натуральні інгредієнти – глини, трави, мед, морська сіль, спеції, кава, ментол, ефірні олії.


Ці добавки мають бактерицидну, антисептичну та протизапальну дії. До речі, така косметика гіпоалергенна.


– Під час карантину миття рук стало особливо актуальним. Саме натуральне мило, в основі якого рослинні олії, на відміну від звичайного, убезпечує шкіру від сухості і подразнень, – запевняє Оксана.


Матеріали недешеві, але продукція досить доступна


– Потрібні матеріали замовляю через інтернет, працюю з перевіреними постачальниками, інтернет-магазинами із миловаріння. Перша моя форма – обрізана пластикова пляшка з-під молока, – пригадує, сміючись, майстриня. – Нині в арсеналі чимало силіконових наборів. Але мені більше до вподоби заливати батчі у дерев’яні форми. Так можна експериментувати з візерунками і декором. Повторити колір чи візерунок у другому бруску за тим же рецептом уже не вдається. Кожен шматочок – індивідуальний.


Ціна мила не така вже й висока: від 25 до 50 гривень. Собівартість здешевлюється, звичайно, за рахунок оптових закупок олій та інших інгредієнтів. А от матеріали для роботи – недешеве задоволення: форми, термометри, різак, вага і т. д.


Натуральна упаковка – крафтовий папір і пакет якнайкраще підходять, навіть з логотипом уже робили. А ще разом із сестрою оформлюємо за бажанням замовника у подарункові бокси. Букетик із запашних сухоцвітів, невеличкий лист-побажання – гарне доповнення до комплекту.


Відправляємо по всій Україні. Налагодити продаж у соцмережах через інтернет-магазин, організовувати доставки і самовдосконалюватися у цій справі допомагають сестра і донька, їхні конструктивні поради і підтримка для мене особливо цінні.


Мило, як добре вино: чим довше стоїть, тим кращим стає. Я ніколи не продам його раніше строку дозрівання, а це не швидше, ніж через два місяці після приготування. А гарантією якості є не тільки якісні інгредієнти і точні дії, а й те, що зварене воно з любов’ю. Завжди стараюся підібрати,порадити, щоб дійсно сподобалося, – зауважила майстриня. – А надихає мене на незвичайну творчість перш за все природа, відгуки моїх шанувальників і вдячність близьких і друзів.

"Бажаю читачам «Хотинських вісей» ніколи не втрачати віри в себе, завжди позитивно мислити, любити навколишній світ і цінувати те, що є натуральним, справжнім", – побажала Оксана Буринська.


На правах реклами: ознайомитися з асортиментом та зробити замовлення можна на її сторінці в Інстаграм @soap_by_u.

175 views0 comments