• Хотинські вісті

У чому полягає суть Великого посту

Великий піст – найважливіший з багатоденних постів, цей час є підготовкою до головного православного свята – Світлого Христового Воскресіння.

Багато людей нині не мають сумніву в благотворному впливі посту на душу і тіло людини.

Піст (щоправда, як дієту) рекомендують навіть лікарі, відзначаючи благотворну дію на організм тимчасовою відмовою від тваринних білків і жирів. Проте, сенс не у тому, щоб схуднути або тілесно підлікуватися. Це має стати періодом лікування душ і очищення.


Про це розповідає настоятель храму святих благовірних князів Бориса і Гліба ПЦУ м. Хотин, військовий капелан о. Дмитро Шора:


– Після Прощеної неділі, із 15 березня по 1 травня до Великодня (2 травня) триватиме Великий піст. Під час цього періоду християни обмежують себе в їжі (не споживають м’ясних та молочних продуктів), а також намагаються уникати у своєму житті всього того, що віддаляє людину від Бога.


Великий піст (або Свята Чотиридесятниця) триває протягом шести тижнів, адже згідно з Євангелієм, початку земного проповідування Господа Ісуса Христа також передував піст, коли Спаситель постував у пустелі сорок днів, а наприкінці пройшов через спокушання від диявола.


Завершується цей піст Страсним тижнем. А називається Великим через особливу важливість його встановлення.


Великий піст – це час посиленої молитви за наших ближніх, а особливо за тих, хто перейшов у життя вічне. Також віруючі з усією щирістю і любов’ю мають у цей період робити справи милосердя, допомоги потребуючим. Важливо регулярно відвідувати храм, приступати до таїнств Сповіді й Причастя.


Піст не є повинністю або покаранням, а спасительним засобом, свого роду лікуванням для кожної людської душі. Він пом’якшує душу для покаяння. Коли утихомирюються пристрасті – прояснюється духовний розум.


Людина починає краще бачити свої недоліки, у нєї з’являється бажання очистити совість і покаятися перед Богом.


Очевидним є й те, що покаяння і молитва під час посту мають супроводжуватися думками про свою гріховність і, звичайно, обмеженням розваг, перегляду телевізора та різних гаджетів (соціальних мереж) і тому подібне.


При неправильному відношенні до посту, без розуміння його істинного сенсу, він може, навпаки, призвести до дратівливості, озлобленості або ж марнославства, зарозумілості. А його суть полягає саме у викорінюванні цих гріховних якостей, у вдосконаленні любові до Бога і ближніх. І щоб стати терплячішими до немочів і гріхів оточуючих людей, не засуджувати інших.


Чистота серця – це такий стан, коли ми не бачимо чужих гріхів, а бачимо тільки свої. Треба пам’ятати про це і те, що під час Великого посту ми разом з Христом йдемо по шляху до перемоги над гріхом і смертю.


Церква благословляє послаблення посту людям похилого віку, дітям, хворим, вагітним і матерям-годувальницям, а також трудівникам, зайнятим важкою фізичною працею. За благословенням про його послаблення слід звернутися до священника.


Отже, здійснюючи піст тілесний, потрібно постити і духовно. Очищуючи тіло стриманістю, очистимо і душу покаянною молитвою для надбання доброчесностей і любові до Бога та ближніх, – закликає Дмитро Шора.
6 views0 comments
  • White Facebook Icon

Редакція "Хотинські вісті"

вул. Незалежності, 44,
м. Хотин, Чернівецька обл., УКРАЇНА

+38 (03731) 2-17-63, 
+38 (03731) 2-17-65

hotvisti@gmail.com

Підпишіться на наші новини:

© 2015 "Хотинські вісті". Усі права захищені. Дизайн ІА "НОВОСЕЛИЧЧИНА"

Детальніше тут: https://www.hotvisti.com.ua/products/komanda-rukshina-u-trijtsi-lideriv-yunatskogo-chempionatu-obalsti-z-futbolu/