• Хотинські вісті

Уперше відзначають День виноградаря і винороба



«Справа нашого життя». Саме так називають виноградарство подружжя клішківчан Іван Сергійович та Любов Василівна Фуркали. Уже більше десятиліття на власній присадибній ділянці вони експериментують з понад сотнею сортів шпалерного винограду.


На власному досвіді вивчали кліматичні уподобання кожної лози, періоди їхнього достигання, потреби з підживлення та обробки від шкідників. Крім цього відвідували конференції, семінари з виноградарства, брали участь у щорічних з’їздах клубу «Виноградарі Прикарпаття».


Іван та Любов Фуркали гостинно приймають делегації з усієї України у своєму винограднику, демонструють вирощене власними руками та з радістю діляться набутими знаннями з бажаючими розпочати цю справу.

– А таких є чимало, – запевняє Іван Сергійович. – Насправді виноград у нашому краї вирощували ще понад сто років тому як продукт для виноробства. А починаючи з кінця минулого століття, коли з’явилися вітчизняні великоплідні сорти столового винограду, перші сміливці-садівники почали їх випробовувати в нашій кліматичній зоні. І, як бачимо, нині виноградарство стало однією з провідних галузей сільського господарства, тож багато господарів цим цікавляться.




– Напевно, у початківців виникає чимало запитань, наприклад: де планувати виноградник, які сорти висаджувати, як за ними доглядати та інше. Що порадите «новачкам»?


– Природні та кліматичні умови нашого регіону є доволі сприятливими для розведення виноградників. Для них, до речі, добре підходять і схилові та малопродуктивні землі. На Хотинщині зокрема, як майже по всій Україні, виноград вирощують в укривній культурі, тобто на зиму після обрізки лозу укладають на землю і вкривають. Винятком можуть бути декілька безкісточкових морозостійких сортів та декілька сортів технічного напрямку, тобто винних.


Важливо підібрати сорт


Велике значення має підбір сортів за терміном достигання. Якщо брати до уваги суму активних температур нашої зони, тут можуть повністю визрівати тільки дуже ранні, ранні та частина ранньо-середніх сортів з вегетативним періодом у 90–130 днів. А от із середнім, а тим більше пізнім періодом достигання можуть дозрівати тільки один раз у 4–5 років за дуже сприятливих умов.


"За 10-літній період вирощування винограду ми випробували понад 120 сортів та гібридів. Але, на мою думку, можна виділити лише 15–20, які більш-менш підходять для нашої зони і грунтів. Наприклад, дуже ранні: Гарольд, Шарада, Лівія, Каталонія, Галбена Ноу; ранні: Аркадія, Юліан, Лорано, Хамелеон, Спонсор, Еталон; ранньо-середні: Надія АЗОС, Богатянівський Монарх, Пам’яті Смольникова", – радить виноградар.

Поєднуйте нові знання і традиції


Чимале значення у вирощуванні винограду має формування куща, нормування навантаження пагонами та врожаєм і зелені операції протягом періоду вегетації. Без засвоєння цих знань і практичного досвіду виростити якісний урожай майже неможливо.


– У вересні Президент України підписав указ про «День виноградаря і винороба України». Відтепер щороку у другу неділю листопада відзначатимемо свято людей, котрі обрали цю непросту справу, перспективну для всієї країни. Що побажаєте своїм «колегам»?


– Усіх виноградарів та виноробів нашого краю щиро вітаю зі святом! Бажаю усім професіоналам, початківцям та любителям цієї справи здоров’я, гарних врожаїв та вдалого смачного вина!


Не бійтеся використовувати нові знання у вирощуванні виноградної лози, поєднуйте їх з віковими традиціями й обов’язково досягнете вагомих результатів у вирощуванні цієї прекрасної культури, – закликає Іван Фуркал.

91 views

Підпишіться на наші новини:

Редакція "Хотинські вісті"

вул. Незалежності, 44,
м. Хотин, Чернівецька обл., УКРАЇНА

+38 (03731) 2-17-63, 
+38 (03731) 2-17-65

hotvisti@gmail.com

  • White Facebook Icon
  • Белый Google+ Иконка

© 2015 "Хотинські вісті". Усі права захищені. Дизайн ІА "НОВОСЕЛИЧЧИНА"

Детальніше тут: https://www.hotvisti.com.ua/products/komanda-rukshina-u-trijtsi-lideriv-yunatskogo-chempionatu-obalsti-z-futbolu/