• Хотинські вісті

Святкові застілля – навантаження не тільки для шлунка

Як собі не нашкодити та в яких випадках звертатися до гастроентеролога?



Хто ж не любить новорічно-різдвяні свята? І не в останню чергу через застілля з рідними чи друзями. Але багатьом зазвичай важко втриматися і не переїсти. А потім, відчуваючи важкість у шлунку, біль у боці чи інші неприємні симптоми, з‘являються думки: та порція олів‘є чи той келих були таки зайвими...


Тож як перебути святкові застілля із найменшою шкодою для здоров’я? При яких симптомах потрібно звертатися до гастроентеролога і про які хвороби шлунково-кишкового тракту вони свідчать?


Про це спілкуємося із кандидаткою медичних наук, досвідченою лікаркою-гастроентерологом з 11-річним стажем Юлією Валеріївною Коханюк. Вона працює у Буковинському державному медичному університеті, а також у визначені дні приймає пацієнтів у Хотинському медичному центрі.


– Чи знаєте ви, що здоров’я людини приблизно до 70% відсотків залежить від того, що вона їсть? – цікавиться Юлія Валеріївна. – Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя і може призвести до розвитку багатьох недуг.


Тому треба приділяти увагу своєму раціону, а значить – власному здоров‘ю. І не лише у свята, а постійно.

Найважливіше – не переїдати, краще їсти невеликими порціями до п‘яти разів на добу.

За святковим столом намагайтеся їсти повільніше та не налягайте надто на страви протягом перших 20–30 хвилин застілля. Пам‘ятайте, що відчуття ситості приходить набагато пізніше, аніж ви перевищите норму споживання.

Тим людям, які постять, та хворим на панкретит особливо обачно потрібно переходити на м‘ясні та інші скоромні страви. Адже організм «відвик» від перетравлення такої їжі.


Під час святкового застілля пийте воду (краще відмовитись від соків у пакетах та газованих солодких напоїв).

Жирне та засмажене м’ясо, яке на Новий рік їдять часто і багато, краще замінити на страви з кролика або курки, запечені в духовці.


Пам’ятайте: не кожен шлунок в змозі витримати велику кількість важкої їжі. Замість картоплі до м’яса краще подати інші овочі. Вони добре засвоюються та не викликають важкості.

Під час святкового застілля не налягайте на салати з майонезом. Якщо й вживати такі смаколики, то трохи й тільки на початку вечері. Краще замініть цей соус на олію.


Після святкових переїдань корисно хоч кілька днів дотримуватися дієтичного харчування, уникати важкої їжі, – наголосила лікарка.


– Які тривожні симптоми свідчать про недуги шлунково-кишкового тракту? На що звернути увагу, зокрема після застілля?


– Якщо після трапези чи бенкету відчуваєте важкість у правому підребер‘ї, є здуття живота і порушення випорожнень, біль в епігастрії, то потрібно проконсультуватися із лікарем.


Загалом, до гастроентеролога необхідно звернутися, якщо вас турбують нижченаведені симптоми:

• біль і дискомфорт у шлунку, животі;

• нудота, блювання;

• печія;

• гіркота у роті;

• здуття живота, відрижка, метеоризм;

• порушення випорожнень;

• неприємний присмак, запах з рота;

• випадання волосся та погіршення стану нігтів без видимих причин;

• шкірні висипання (неінфекційні), лущення шкіри.


Ці симптоми можуть з‘являтися у різних комбінаціях. Але самолікуванням займатися не слід. Краще звернутися до фахівця. Адже це може бути пов‘язано із серйозними недугами: гастродуоденіт, виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, гепатити, цирози, панкреатит, холецистит, запальні завхорювання кишківника та синдром подразненого кишківника.


Не відкладайте візит до лікаря, адже хворобу легше вилікувати на початковій стадії. Ваше здоров’я – найбільша цінність! – наголосила Юлія Валеріївна.

Консультації та обстеження можуть здійснюватися як на платній основі, так і безкоштовно – за направленням сімейного лікаря. Контакти для попереднього запису: 097-614-00-09, 095-614-00-09.

29 views0 comments