• Хотинські вісті

Перевірені рецепти до святкового столу і не тільки



До Великодня залишилося зовсім небагато часу. Тож господині вже обмірковують меню до святкового столу. Пропонуємо перевірені рецепти від Ганни Козарюк із с. Ширівці.


Кошик із дріжджового тіста


Для закваски: пів склянки теплої води, пів склянки теплого молока, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. борошна, 30 г дріжджів.


Для тіста: уся закваска, 5 ст. л. цукру, 500 г борошна, четверта частина пачки масла або маргарину або пів склянки олії, 1 яйце, яєчний жовток для змащування.


Приготування: змішайте продукти для закваски, покладіть її у тепле місце, щоб піднялася. У мисці змішайте борошно з цукром, додайте яйце та закваску, а потім розтоплене масло.

Коли тісто готове, залиште його приблизно на 40 хвилин, щоб підросло удвічі.


Форму для випічки покрийте фольгою, тісто розкачайте до товщини 1 см, наріжте смужками (1,5 см), переплітаючи їх згори донизу на формі, створіть кошик. Покладіть його у духовку на 20–30 хвилин за температури 200 градусів.


Після випікання не виймайте кошик з форми, залиште до охолодження. З інших смужок сплетіть дві косички, одну у вигляді обідка на верхній частині кошика, іншу – для ручки. З’єднайте косички, виклавши одну по низу форми, а другу – через верх. Запікайте приблизно 15 хвилин за температури 200 градусів.


Коли всі елементи кошика готові й охолоджені, зберіть виріб. Покладіть обідок на верхню частину кошика, прикріпіть деталі стрічкою чи зубочистками, задекоруйте мереживом чи іншим способом на свій смак.


Лінивий курячий рулет


Інгредієнти: 450 г курячої грудки, 200 г сиру (будь-якого твердого або напівтвердого за смаком), 50 г чищеного чорносливу, сіль, перець, паприка, рослинна олія.


Приготування: курячі грудки помити, протерти рушником, покласти на дошку, гострим ножем розрізати уздовж на пластини товщиною приблизно 1 см. Помістити в целофан і відбити гарненько до товщини близько 0,5 см. Посолити, поперчити, посипати паприкою тільки з одного боку.


М’який чорнослив без кісточок, краще солодкий, ніж кислий, нарізати смужками. Сир натерти на середній тертці. Зібрати рулет: на столі розстелити фольгу, скропити рослинним маслом, викласти шар курки, при цьому, якщо шматок філе неправильної форми, додаємо невеликі шматочки філе, щоб вийшов більш-менш правильний прямокутник з курячого м’яса. Чорнослив поділити на 4 порції, щоб вийшло 4 шари.


Потім почергово викласти шарами: куряче філе, чорнослив та сир. Зібраний рулет загорнути у два шари фольги якомога щільніше, щоб усе не змістилося. Духовку заздалегідь розігріти до 200°С і ставити запікати на 40 хвилин.


Дістати рулет з духовки і, не розгортаючи, залишити в такому вигляді до повного охолодження. Остиглий розгорнути, нарізати і подати.


Рулет добре тримає форму, смачний, яскравий і має святковий вигляд. Готуйте із задоволенням!


Рулет зі свинини із чорносливом


Інгредієнти: 1 кг свинячої м’якоті (ошийок, філе), 200 г чорносливу без кісточок, 6 зубків часнику, 150 г майонезу, 3 ст. л. гірчиці (меленої або зернами), 0,5 ст. л. меленого духмяного перцю, чорний мелений перець та сіль за смаком.


Приготування: чорнослив помити і залити теплою водою на 30 хвилин. Частину чорносливу залишаємо цілим, іншу частину подрібнити або порізати тонкими часточками. Часник пропустити через часничницю. Додати спеції, сіль і перемішати.


М’ясо помити й обсушити, зробити надрізи, змастити всередині і зовні часниковою масою і нафарширувати чорносливом.


Змішати майонез із гірчицею і паприкою. Покласти м’ясо на фольгу, змастити всередині і зовні гірчично-майонезною сумішшю. Зверху викласти чорнослив, ретельно загорнути у кілька шарів фольги і залишити на 5–6 годин (або на ніч), щоб свинина з чорносливом промаринувалася і просочилася спеціями.


Викласти м’ясо на деко і випікати у розігрітій до 200 градусів духовці 50–60 хвилин. У процесі випікання духовку не відчиняти, потім дістати, розкрити фольгу і випікати ще 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Готовий рулет порізати порційними скибочками і подавати із гарніром і овочами.


Куряче філе в горішках


Інгредієнти: 1 кг курячого філе, 2 яйця, 200 г волоських горіхів, 100 г панірувальних сухарів, 2 ст. л. борошна, 1 ст. л. соєвого соусу, 3 ст. л. олії, чорний мелений перець та сіль за смаком.


Приготування: порізати куряче філе на не надто товсті порційні шматочки. Волоські горіхи обсушити на сковороді, очистити від лушпиння і подрібнити блендером або ножем до стану великої крихти. У першій мисці з’єднати горіхи з панірувальними сухарями, чорним перцем, сіллю і все перемішати.


В іншу суху і чисту миску просіяти борошно. У третій мисці вінчиком збити яйця, додавши воду. Потім додати у суміш соєвий соус і знов збити до однорідності.


Кожен шматочок курячого філе по черзі обкачувати спочатку у борошні, потім вмочити у яєчно-соєвий кляр і наостанок у суміші сухарів із горіхами. Обсмажити з усіх боків в олії на розігрітій до середньої температури сковорідці до золотистого кольору приблизно 5–7 хвилин. Остудити і подавати до столу із соусом й овочами як окрему страву або з гарніром.

Хрін з яблуками


Інгредієнти: 100 г кореня хрону, 2 кислі яблука, 2 ст. ложки вершків (30%), 2 ст. ложки лимонного соку, 2 ст. ложки окропу, по 1 ч. ложці солі і цукру.


Приготування: очищений і натертий на дрібній тертці хрін, сіль та цукор у глибокій мисці залити окропом і добре перемішати. Додати вершки та дрібно натерті яблука. Перемішати.


Перекласти в ємність, яка щільно закривається, бо хрін має властивість вивітрюватися і втрачати гостроту. Такий дуже смакує із запеченою свининою.


Смачного!

7 views0 comments