• Хотинські вісті

Овочівники з Перебиківців трудяться увесь рік



Як правило, у листопаді садівники, аграрії Хотинщини уже відпочивають та підбивають підсумки року, адже фрукти та зернові зібрані. Чого не скажеш про овочівників з Перебиківців. Розігнути спину вони зможуть аж наприкінці грудня, коли повністю завершать збирати урожай капусти.


– Цьогорічна осінь видалася досить холодною, через низькі нічні температури дозрівання капусти сповільнилося, тому її збір відтермінувався майже на два тижні, – пояснює досвідчений овочівник Леонід Лук’яник. – Проте нам до цього не звикати, щороку доводиться змінювати «графіки» роботи залежно від погодних умов. Щоправда «пекінка» витримує до 8 градусів морозу, тож, буває, завершуємо «жнива» перед новорічними святами.


Наразі сезон збору якраз у розпалі: трактори з лафетами, мінітракторці із причепами, вантажівки та мікроавтобуси прудко мчать з полів, завантажені ящиками зі щільно упакованою капустою.


– Овочівництвом у великих масштабах у Перебиківцях займаються уже двадцять років. Господарі вчаться один від одного, діляться досвідом, щоб уникнути у подальшому помилок. Бо ж значна конкуренція змушує вирощувати якісну продукцію, – розповідає Леонід Васильович. – За цей час односельці побудували склади-овочесховища, ангари, холодильники, придбали сучасну техніку для посадки, обприскування та збору врожаю, запровадили європейські технології, зуміли у деяких процесах важку ручну працю замінити на механізовану, опанували секрети довготривалого зберігання.


Урожай капусти збирають двічі на рік

Перебиківчани навчилися двічі на рік збирати врожай капусти: першу висівають у теплицях у лютому, висаджують у ґрунт у березні, а збирають у травні–червні. Посів дру­гої розпочинають у липні, а збір триває із жовтня до кінця грудня. Тож, як бачимо, тут працюють, не покладаючи рук, увесь рік.


Крім пекінської капусти, у цьому селі вирощують полуницю, моркву, броколі, перець, баклажани, цвітну та білокачанну капусту.



Розвитку овочівництва сприяє Дністер

Чимало хто думає, що у Перебиківцях особливий клімат, який сприяє цілорічному вирощуванню овочів, проте насправді єдиною перевагою для тутешніх господарів є річка.


Саме доступ до води дозволяє за допомогою електрики та різних бензонасосів працювати дощувальним установкам, крапельному зрошуванню.


– Ми не боїмося посухи, – каже фермер, – бо ж завдяки тому, що поряд Дністер, маємо можливість забезпечувати на своїх плантаціях вчасний полив розсади, а також внесення водорозчинних добрив.


За якісним товаром їдуть і з-за кордону

Овочами з Перебиківців смакують не лише у Чернівецькій області, їх купують на ринках та у магазинах і у Львові, Рівному, Тернополі, Хмельницькому, Івано-Франківську, Вінниці.


– За молодою капустою приїжджають й узимку з Києва, Харкова, Одеси, а все тому, що ми пропонуємо покупцям у порівнянні з херсонськими та волинськими овочівниками більш якісну продукцію, – зазначає Леонід Васильович. – Майже за два десятки літ перебиковецькі фермери здобули авторитет навіть за кордоном, з року в рік відправляємо партії у Білорусь, Польщу, Прибалтику.


Налагодженню співпраці з клієнтами сприяє створений в інтернеті перебиковецький сайт, що значно спростило реалізацію, бо ж на відстані можемо показати товар, домовитися про ціну та доставку.


Найбільша проблема – погана дорога

– Якраз з відправкою продукції у нас найбільша проблема, особливо взимку, – продовжує овочівник. – Чимало покупців відлякує погана дорога з Клішківців до Перебиківців, а ще перешкоджає під’їзду стрімкий горб. Фури з тягачами не можуть спуститися у село.


Є ще паромна переправа, але там також досить крутий спуск. Тож доводиться власним транспортом вивозити по кілька партій на рівнинну територію до Блищаді, або навіть аж до Клішківців. Найважче в ожеледицю – машини буксують, їх зносить у яри, витягаємо тягачами. На це витрачається багато часу та сил.


Якби не той злощасний відрізок поганої дороги, каже Леонід Лук’яник, у село приїжджало б за овочами значно більше людей. Проте, незважаючи на всілякі труднощі, підприємливі та працьовиті жителі Перебиківців продовжують займатися овочівництвом, адже без цього вже не уявляють свого життя.


Тож бажаємо господарям сприятливої погоди, гарних врожаїв та суттєвих прибутків!


798 views0 comments