• Хотинські вісті

На Хотинщині подружжя вирощує делікатес – їстівних равликів


Незвичним у нашому краї бізнесом вирішило зайнятися подружжя Юрія та Оксани Балахтарів із Зарожан. Ви не повірите! Вони на власному городі викорчували сливовий сад і… вирощують їстівних равликів. Наша кореспондентка відвідала першу на Хотинщині екоферму та навіть скуштувала екзотичний французький делікатес. Секретами розведення «породистих» слимаків і рецептами їх приготування господарі поділилися і з читачами «Хотинських вістей».


«Слизький» бізнес

– Чим тільки наші люди не займаються, щоб заробити копійку, – розпочав розмову Юрій. – Як і всі земляки, ми також за все бралися: і сільської праці не цуралися, і заробітчанського хліба скуштували… Та хотілося спробувати чимось таким зайнятися, щоб, як кажуть, не ковтати пилюку позаду перших, а самим бути попереду. Торік із другом Анатолієм Венгером з Клішківців, разом з яким ми пройшли фронтовими шляхами Донбасу й Луганщини, вирішили розпочати незвичний для нашої місцевості бізнес із вирощування равликів. Разом шукали інформацію в інтернеті, переглядали відео. Згодом їздили на тренінги, семінари та консультації на вже діючу ферму «Буковинський равлик», що у Стрілецькому Куті на Кіцманщині. Тож справу ми розпочали одночасно. Щоправда, кожен окремо, заручившись підтримкою рідних, допомагаючи один одному.



Чимало з їхніх знайомих дивуються та навіть підсміюються над таким «слизьким» бізнесом. Мовляв, хто ж «отих черв’яків» їстиме? Інші ж зневажливо коментують: «Теж мені ферма! Це ж не корова, за якою треба прибирати, харчі заготовляти, вчасно доїти та годувати». Здавалося б, на перший погляд, і справді – що складного і незвичайного у вирощуванні слимаків? Вони й не кричать на пів села і до сусідів не перелітають... Утім, за словами Юрія та Оксани, ці маленькі молюски вимагають чимало сил, якісного догляду й серйозних капіталовкладень. Зізнаються, витратили немало, щоб усе запрацювало. Однак сподіваються уже за сезон отримати прибуток.


Ферма на десяти сотках

До появи равликів-малюків Юрій разом зі свекром та кумнатом активно облаштовували для них спеціальне поле для «випасання». Для цього викорчували на ділянці у десять соток дерева, виорали та засіяли перко (це спеціальний сорт ріпаку, схрещеного із пекінською капустою, улюблений смаколик слимаків і найкраще джерело білка для них). А далі справа була за огорожею. Щоб «підопічні» не накивали п’ятами, усю територію обгородили парканом із агроволокна, вздовж нього по дерев’яній планці встановили електропастух.



– Доповзаючи до дроту, равлик торкається його ріжками і відчуває удар струмом у 12 вольт, після цього «дезертир» повертається назад, – пояснює господар. – Крім цього, про всяк випадок ми обробили планку сумішшю, яка їх обпікає, із солі та солідолу. Цей захист вступає у дію, якщо, наприклад, відключили електроенергію. І завершальний акорд – встановлення дерев’яних щитів, під якими тваринки ховаються від сонця, та система поливу.


– У травні ми поселили у цьому вольєрі придбаного малька – їстівного равлика найбільш затребуваного середземноморського виду Helix aspersa Muller (маленький сірий равлик), – продовжує Оксана. – Загалом у поле їх можна переселяти, коли середня температура становить 10 градусів тепла. Але обов’язково вже має підрости перко. Якщо є рослина, то травневі заморозки їм не страшні. Вони ховаються під щитами або між листям цієї рослини, люблять затінок та вологу.


Равлики потребують щоденного догляду

Головна перевага равлика у здоровому харчуванні – це те, що він екологічно чистий, бо категоричний противник будь-якої хімії. На щастя, практично не хворіє. Змусити його швидко вирости за допомогою якихось хімічних домішок неможливо, це не їстиме. А від шкідливого корму взагалі втече. Натомість надає перевагу натуральному збалансованому вітамінно-мінеральному комплексу. Для кожного віку є свій комбікорм: для репродуктора, для малька, для відгодівлі та фінішу (перед збором).


– Равлики потребують щоденного догляду, – каже Оксана. – Як правило, вранці ми перевіряємо справність електропроводки, щоб не було втікачів. А щовечора розсипаємо по щитах корм і поливаємо усе довкола. У цьому нам допомагають наші діти донечка Настя та синочок Давид. Їм дуже цікаво спостерігати за тим, як молюски прокидаються від струменю води і вилазять зі своїх схованок з-під дерев’яного укриття, щоб повечеряти.


За 5–7 місяців равлик дозріває. Свою першу партію сімейство фермерів уже зібрало. Вирощених кілька днів ретельно вимивали, висушували і попакували у сітки. Наразі равлики позакривалися в мушлях, прикрилися плівочкою і впали у стан гібернації. Так вони можуть проспати 8 місяців. Частину «урожаю» господарі продадуть у ресторани обласного центру, а частину залишать для подальшої репродукції.


Турботи про потомство

розпочнуться у лютому

Майбутнє маточне стадо відправлять у холодильник, де за температури 2–6 градусів його вводять у стан анабіозу. А вже у лютому на бізнесменів-початківців чекають нові турботи: облаштування парника та інкубатора. Сезон вирощування починається із середини березня. Саме тоді маточне поголів’я будять і переміщують із холодильного приміщення до цеху репродукції. Там їх годуватимуть тертою морквою, гарбузом та спеціальним комбікормом. А вони упродовж двох тижнів прокидатимуться та шукатимуть пару.


– Цікавий факт: після спарювання обоє равликів відкладатимуть ікру, вони – гермафродити, тож це ще один плюс у їх розмноженні. Кожна особина за одну кладку може відкласти в кокон 100–120 ікринок. Ікру треба обережно помістити в інкубатор, де за деякий час (близько 20 днів) вилуплюються равлики розміром із сірникову голівку, – пояснює Юрій. І додає, що від температури залежить період вилуплювання: чим тепліше – тим швидше народження.


Чим корисне равликове м’ясо?

Окрім ніжного смаку, м’ясо равликів славиться своєю користю. Вживання його в їжу може покращити пам`ять, запобігти захворюванням серцево-судинної системи, знизити рівень холестерину в крові. М’ясо равликів багате на вітаміни, цінні мікро та макроелементи, а ще у ньому багато корисних амінокислот і немає холестерину. Саме тому його вважають не лише делікатесом, а й дієтичною корисною їжею. І хоч більшості з нас важко уявити на столі страви з равликів, але ці слизькі створіння вважаються делікатесом у Європі, де їх споживають понад 150 тисяч тонн у рік. До речі, не менш корисна й ікра равликів, щоправда, ціна на неї в рази перевищує вартість червоної та навіть чорної ікри, досягаючи навіть 2000 євро за кілограм.


Равликова кулінарія

Коли подружжя Балахтарів виростило своїх равликів, Оксана захопилася равликовою кулінарією. Рецептів є багато, каже господиня, а можна й вигадувати щось нове за власними вподобаннями. Тож віднедавна вона дивує рідних екзотичними стравами.

Після екскурсії незвичайною фермою відбулася дегустація французького делікатесу. Їдять равликів тільки з підсушеним білим хлібом, смакуючи біле вино. Отож, загадавши бажання, бо куштую їх уперше, виймаю філе з мушлі шпажкою і… ммм… Смак молюска передати неможливо, здається, у ньому відчувається нотка білого гриба чи, може, риби… Словом, він особливий, ні на що не схожий і залежить від начинки та соусу, адже вбирає все від них.



Оксана приготувала равликів з трьома різними соусами. Для першого збила у блендері масло, петрушку та часник. Такий рецепт «равлика по-бургундськи» найбільш популярний. Ще з двома господиня експериментувала сама: один зробила пікантний з хроном, інший – ароматний з кропом та базиліком.


– Насамперед перед приготуванням молюски кілька днів вимивають водою, щоб їхні шлуночки були повністю очищеними, потім потрібно посипати сіллю, щоб позбулися слизу, – розкриває секрет приготування Оксана. – Через декілька хвилин їх ретельно промити, кинути в окріп і варити не більше 5 хвилин. Вийняти тіло равлика з мушлі, знову промити і кинути на пів години в бульйон, де є морква, цибуля, кріп. Мушлі прокип’ятити в окремій каструльці. Потім нафарширувати їх провареним філе та залити його приготовленим соусом, запікати у духовці за температури 150 градусів протягом 15 хвилин. До речі, дюжина равликів (12 штук) у мушлях, приготованих у ресторані, коштує від 400 гривень, – зазначає господиня. – Раджу обов’язково спробувати, це не лише смачно, а й поживно.


Дієтичний екопродукт

На досягнутому подружжя не зупинятиметься. І хоча нині в Україні, у порівнянні з Європою, культура споживання цього делікатесу на низькому рівні, Юрій та Оксана упевнені, що корисний, екологічно чистий, дієтичний продукт припаде до смаку й землякам. Хтозна, можливо, незабаром і на наших столах посядуть гідне місце супи-пюре з равликів, бутерброди з ними чи просто фаршировані різними начинками під соусами. Тож нехай цей екзотичний бізнес для подружжя Балахтарів обов’язково увінчається успіхом!

Підпишіться на наші новини:

Редакція "Хотинські вісті"

вул. Незалежності, 44,
м. Хотин, Чернівецька обл., УКРАЇНА

+38 (03731) 2-17-63, 
+38 (03731) 2-17-65

hotvisti@gmail.com

  • White Facebook Icon
  • Белый Google+ Иконка

© 2015 "Хотинські вісті". Усі права захищені. Дизайн ІА "НОВОСЕЛИЧЧИНА"

Детальніше тут: https://www.hotvisti.com.ua/products/komanda-rukshina-u-trijtsi-lideriv-yunatskogo-chempionatu-obalsti-z-futbolu/