• Хотинські вісті

Екоснеки та крем-мед випускатиме медово-ягідний кооператив у Рукшині



Нещодавно у Рукшині презентували роботу медово-ягідного кооперативу. Тут перероблятимуть продукцію бджільництва, урожай садів та ягідників Хотинщини. Підприємство орієнтоване на виготовлення сухофруктів (екоснеків та фріпсів), пастили з яблук, слив, абрикосів, вишень та черешень; а також – крем-меду. Є можливість фасувати цей солодкий, корисний продукт у компактну і зручну упаковку – стіки (як альтернативу цукру).


Таке виробництво – прорив для бджолярської галузі. Адже подібного підприємства у нашій області ще не було. За грантові кошти та у співфінансуванні членів кооперативу зроблено ремонт приміщення старої школи у Рукшині і придбано сучасне обладнання для приготування та фасування цих продуктів. Це дуже актуально для нашого краю, де є багато пасік, вирощують смачні фрукти та ягоди, однак дуже мало переробляють.


Екотовари з місцевої сировини

– Головна ідея, що народилася досить давно, це – співпраця для виготовлення якісних продуктів з місцевої сировини. Що дасть робочі місця, збут сільгоспвиробникам і додану вартість локальної продукції. Її також можна продавати у вигляді екотоварів та сувенірів у торговельних мережах. Таким чином Рукшинська громада матиме своє позиціонування та власний продукт на українському ринку, а то й за кордоном, – запевняє Ігор Мосін, член правління кооперативу.


Для переробки фруктів є усе необхідне обладнання: сушарки для фруктів, кісточковибивні машини, пристрої для нарізки. А також спеціальне устаткування для медопродуктів.


Член кооперативу Іван Филипчук розповів: «Із обладнання у нас є декристалізатор, що розігріває мед до рідкого стану; фасувальна машина, що дає змогу розподіляти його у стіки; стіл для розфасовки цього солодкого продукту в скляну тару; прилад, за допомогою якого мед у рідкому стані замішується за спеціальною технологією і стає однорідним, як згущене молоко, і кремоподібним (так званий крем-мед). Також маємо шафу для стерилізації та дезінфекції скляних ємностей».


Нині учасники кооперативу розробляють зразки продукції та упаковки, ведуть перемовини з торговельними мережами. Це супермаркети, державні підприємства, а також фірми, що виготовляють мюслі, яким могли б поставляти необхідні інгредієнти – сухофрукти.


Чому важливо створювати локальний бізнес у селах?



– У зв’язку з децентралізацією надзвичайно важливо і доцільно створювати локальний бізнес у сільській місцевості. Адже це – люди, які живуть у громадах, платять податки і наповнюють її бюджет та отримують у ній послуги. Нині, на жаль, є певна недовіра бізнесу до влади і навпаки.


Проте, за допомогою пошуку точок співпадіння інтересів та різноманітних грантових проєктів, можна створювати малі підприємства як різновид соціальної економіки на селі, – зазначає Неля Малько, виконавчий директор агенції «Розвиток громад Буковини».


Саме Неля Малько допомогла подати заявку на участь у грантовому проєкті від Європейського Союзу «Мери за економічне зростання» Рукшинській ОТГ у 2017 році, з чого і почалося створення такого сучасного та унікального у нашому регіоні локального бізнесу. І вона є керівником проєкту, підтриманого ЄС «Різні громади: спільні рішення для економічного зростання» (орієнтований на 10 громад у Чернівецькій області).


«Якщо громада використає цю можливість – отримає економічний поштовх до розвитку»

У рамках вищезгаданого проєкту передбачено два важливі напрямки: створення у громаді відкритого простору, де можуть збиратися молодь, представники бізнесу, мешканці громади – «Центру економічного зростання»; а також заснування кооперативу, оскільки приватний бізнес у рамках цієї ініціативи не підтримується.


– Задля створення відкритого простору у громаді вибрано приміщення, розроблено проєктно-кошторисну документацію, умови співфінансування, адже 25% коштів мала вкладати сільська рада, а 75% – грантові гроші. У приміщенні колишньої школи здійснено чимало ремонтних робіт. І нині це – повноцінний «Центр економічного зростання», де зокрема можна проводити різноманітні заходи, зустрічі влади та бізнесу, – розповіла Неля Малько. – Інший напрямок проєкту – заснування кооперативу. Саме за ініціативи пасічників Рукшинської ОТГ, а також з Чернівців та Хотина, виникла ідея створення медово-ягідного кооперативу. Якщо громада використає цю можливість – отримає економічний поштовх до розвитку.


Проте фінансового внеску сільської ради у безпосередньо кооперативне підприємство немає: виключно кошти членів кооперативу (25%) та грантові на обладнання (75%). А силами Рукшинської ОТГ було упорядковано та благоустроєно територію із залученням комунальної техніки.


– Загальний бюджет проєкту на 10 громад становив 758 тис. євро. Рукшинській ОТГ виділено понад 26 тис. євро, і цієї суми виявилось достатньо для старту, – пояснила керівниця проєкту.


«Це перший великий проєкт для нашої Рукшинської громади, але вже маємо нові ідеї»

Керівник Рукшинської ОТГ Олег Горбатюк розповів, що у кооперативі зареєстровані троє жителів громади, решта – пасічники з Чернівецької області, а також є представники Борщева з Тернопільщини.


– На створення виробництва витрачено 1,7 млн грн – це кошти членів кооперативу та грантові, отримані за проєктом ЄС «Різні громади: спільні рішення для економічного зростання». Жодних бюджетних коштів тут не вкладено, – зазначає Олег Горбатюк. – Проте частина із 540 тис грн на створення «Центру економічного зростання» – внесок сільської ради. Адже такий бізнес-центр зможуть використовувати місцеві підприємці для проведення зустрічей, перемовин, семінарів чи у якості офісу. А органи місцевого самоврядування – проводити тут навчання.


Також Олег Горбатюк наголосив: «Найважливіше показати нашим жителям, що спільна робота, співпраця – важлива і можлива. Адже потрібно знаходити спільні точки зору між владою та бізнесом задля розвитку сіл ОТГ. Щоправда, за усім необхідний контроль. У кооперативі його здійснюють члени правління, а також у загальному – громада. Рішення приймаються на загальних зборах кооперативу. Це перший великий проєкт для нашої ОТГ, проте найголовніше – старт та позитивна статистика, і ми вже маємо нові ідеї».


Неля Малько додала: «Ми завершили цей проєкт. Тепер триває звітування. Сподіваємося, що результати будуть хороші, кооператив працюватиме та розвиватиметься. Поки відбувається налагодження технологічного процесу, стадія випробування, тестування продукції. Проте вважаю, що Рукшинський кооператив при вдалому маркетинговому підході може стати й чудовою туристичною точкою, після Хотина, адже потенціал для цього однозначно є!».


Підпишіться на наші новини:

Редакція "Хотинські вісті"

вул. Незалежності, 44,
м. Хотин, Чернівецька обл., УКРАЇНА

+38 (03731) 2-17-63, 
+38 (03731) 2-17-65

hotvisti@gmail.com

  • White Facebook Icon
  • Белый Google+ Иконка

© 2015 "Хотинські вісті". Усі права захищені. Дизайн ІА "НОВОСЕЛИЧЧИНА"

Детальніше тут: https://www.hotvisti.com.ua/products/komanda-rukshina-u-trijtsi-lideriv-yunatskogo-chempionatu-obalsti-z-futbolu/