• Хотинські вісті

Для святкового настрою – імбирно-медові пряники


Світлана Рясова із Хотина зуміла опанувати десятки технік випікання та оздоблення різних солодощів лише за півроку. Її торти, кекси, капкейки, кейкпопси та ще чимало інших смаколиків – справжні витвори мистецтва. А зовсім недавно кондитер-самоучка здивувала рідних та знайомих імбирно-медовими пряниками, які традиційно печуть у Європі до Різдва. «Вдалися на славу!», – насолоджуючись смаком печива, хвалили дегустатори її перші спроби.

Незадовго до новорічно-різдвяних свят ми розпитали Світлану про її хобі та попросили поділитися секретами приготування ароматних пряників, які можуть замінити звичні ялинкові прикраси і створити святкову атмосферу в оселі.


В оселі пахне святом

В оселі Світлани щодня пахне святом. Лише за півроку кондитерського досвіду у неї вже є чимало поціновувачів, замовляють різні види солодкої випічки. А незадовго до новоріччя особливо популярними стають імбирні пряники. Жінка зізнається, любов до їх виготовлення з’явилася одразу.

«Якось на шкільне свято вирішила зробити традиційні різдвяні символи, – розповідає Світлана Рясова. – З того все й почалося. Взялася вивчати цю справу глибше, передивилася кілька рецептів в інтернеті, пробувала, додавала різні прянощі. Мені вдалося. А підтримкою стали схвальні відгуки тих, хто куштував».

П’янкий медово-імбирний аромат ще зранку заповнює всі закутки будинку. Замішувати тісто, розкачувати його і випікати символи Різдва їй допомагають донечки: одинадцятирічна Ліза бере участь майже в усіх процесах. А от дворічній Арінці поки що не довіряють таких справ, хоч бажання у неї ой яке велике! Розмальовувати спечені пряники Світлані доводиться, зазвичай, уночі, коли маленькі помічниці уже сплять. Це особливий творчий процес, який потребує спокою.

– Мене настільки захопила ця справа, що зараз не уявляю, як би могла займатися чимось іншим, – каже господиня. – Інколи робота набридає людям, мені ж – навпаки. Щоразу цікаво пробувати щось нове, вчитися, вдосконалюватися.


Мед, прянощі і жменька любові

Світлана багато експериментувала допоки віднайшла ідеальне співвідношення інгредієнтів. Тож у її арсеналі – кілька рецептів тіста на різні смаки. Вона додає у випічку 6 видів прянощів та приправ (гвоздику, корицю, какао, коріандр, кардамон, обов’язково імбир). А також багато натурального меду, тому смак пряників насичений. Та, найважливіше, переконана жінка – виготовляти їх з гарним настроєм та вкладати у них часточку своєї душі. Ще однією цікавою властивістю є те, що чим довше пряник зберігається, то кращого смаку набуває.

«Готові вироби охайно упаковую. Загалом, на виготовлення однієї партії може йти і два дні, або й більше. Але мені приємно, коли хтось має задоволення від моєї роботи, адже це і смачно, і гарно, і корисно. А ще заспокоює і відволікає від щоденних клопотів», – каже майстриня.

Нині у «смачному» доробку Світлани – різноманітні пряничні прикраси, але, як правило, в українських традиціях: ялинки, рукавички, сніжинки, символи Нового року, янголи, Миколайчики, дзвоники, зірки, мультяшні герої, казкові будиночки... Кожна її робота – ексклюзивна, бо розмальовує вироби власноруч.

– Новорічна тематика дуже цікава і різноманітна. Дуже люблю розмальовувати пряники для малечі – це найкращі і найщиріші критики. Побачиш їхні щасливі очі, і хочеться творити далі, – стверджує вона.


Пряниковий будиночок для малечі

– Створення казкового будиночку забирає багато часу і сил. Адже вирізати форми з тіста треба на дечку, щоб не деформувалося. Випечені «стіни» обов’язково мають «зійтись по швах», а «цементуються» вони білком зсередини. Та всі ці старання варті дитячого захоплення і радості, – каже Світлана. – Щоб створити казкову атмосферу вдома, можна навіть ялинку одягати в «іграшки» з пряників.

Світлана не зупиняється на досягнутому – постійно вчиться і пробує щось нове. Хоча пряникове мистецтво в Україні не дуже розвинене, намагається переймати закордонний досвід та творити щось своє. А для юних шанувальників пряникової смакоти (школярів різного віку) у наступному році планує проводити майстер-класи з їх виготовлення та розпису.


Навчитися може кожен!

Такі різдвяні смаколики, на думку майстрині, може зробити кожен, варто лише мати бажання і терпіння.

– Готувати ж цю смачну красу зовсім не важко. Раджу обов’язково спробувати спекти пряники та потішити своїх рідних смачними солодощами, – пропонує господиням Світлана Рясова. – Головне – робіть з любов’ю і тоді у вас все вийде!

Емілія Городенська.


Рецепт від господині

Медово-імбирні різдвяні пряники

Потрібно: 250–300 г борошна (використовую вищого сорту), 100 г вершкового масла, 100 г цукру, 1 яйце, 2 ст. л. меду, 0,5 ч. л. соди, 2 ч. л. імбиру тертого, 1 ч. л. кориці, 1 ч. л. какао для шоколадного аромату та темного кольору, за бажанням на 1/3 чайної ложки додаємо прянощі: коріандр, гвоздику мелену, кардамон.


Для глазурі: 1 білок, 200 г цукрової пудри, харчові барвники за бажанням, вода.

Приготування: у просіяну муку додаємо спецїї та соду, перемішуємо. В окремій ємності збиваємо масло (кімнатної температури, м’яке) та цукор. Маса має посвітліти та стати однорідною (3–5 хв). У неї додаємо яйце та мед (якщо густий, трохи підігріваємо до рідкого стану), перебиваємо міксером до однорідності. Потім потрохи підсипаємо борошно (зі спеціями та содою). Коли тісто починає ставати густішим, можемо вимішувати його вже з рештою борошна на столі.

Тісто після додавання всього борошна має залишатися м’яким, але вже не липнути до рук. Після того його слід обгорнути плівкою та залишити в холодильнику на кілька годин, а краще на всю ніч. Коли виймемо з холоду, воно буде твердим, залишаємо в кімнаті на півгодини, щоб розм’якло, тоді можна розкачувати (присипаючи невеликою кількістю борошна) та вирізати фігурки будь-якої форми. Випікаємо за температури 170 градусів 5–7 хв до золотистого кольору. Не перепікаємо, щоб не стали тверді!

Айсинг для розпису пряників: у чисту суху посудину відділяємо білок. Просіюємо до нього цукрову пудру, перемішуємо і збиваємо міксером 3 хв до густої консистенції. Якщо потрібна рідша консистенція, відбираємо кілька ложок в окремий посуд і по кілька крапель додаємо воду, добре перемішуючи. Фарбуємо барвником потрібного кольору, набираємо айсинг у пакетик, прорізуємо маленьку дірочку і далі політ фантазії – розмальовуємо ласощі за бажанням. Даємо айсингу висохнути перед тим, як заливати деталі іншого кольору, аби вони не перемішувались між собою.

Смачного!



66 views

Підпишіться на наші новини:

Редакція "Хотинські вісті"

вул. Незалежності, 44,
м. Хотин, Чернівецька обл., УКРАЇНА

+38 (03731) 2-17-63, 
+38 (03731) 2-17-65

hotvisti@gmail.com

  • White Facebook Icon
  • Белый Google+ Иконка

© 2015 "Хотинські вісті". Усі права захищені. Дизайн ІА "НОВОСЕЛИЧЧИНА"

Детальніше тут: https://www.hotvisti.com.ua/products/komanda-rukshina-u-trijtsi-lideriv-yunatskogo-chempionatu-obalsti-z-futbolu/