• Хотинські вісті

Дари бджіл-трудівниць: які найкорисніші?



Уже понад двадцять років займається бджолярством Віктор Коцур із Зарожан. На його пасіці – майже 200 бджолосімей. Клопотів чимало, проте завдяки старанням родина збирає цілющі продукти: різні види меду, прополіс, маточне молочко, пилок, пергу.

Про їх користь пасічник розповідає для читачів «Хотинських вістей».


– Серед улюблених видів меду – з різнотрав’я, акацієвий, липовий та гречаний, – каже Віктор Андрійович. – Вони не лише добре смакують, а й лікують. У сезон застуд такі цілющі «препарати» поліпшать опірність організму проти усіляких вірусів.


Варто знати, що кожен різновид меду має своє призначення, – пояснює він. – Так, липовий вживайте при застудних захворюваннях. А з різнотрав’я вирізняється також заспокійливими властивостями (достатньо 0,5–1 ложки перед сном).


Чудовий засіб – прополісний мед

Великим попитом користується прополісний мед. Для його приготування прополіс розчиняють у незначній кількості спирту й настоюють 10 днів. Відтак масу слід процідити через марлю й нагріти на паровій бані (щоб випарувався спирт). Залишиться антисептик, котрий подекуди називають м’якою витяжкою прополісу. Його змішують із медом маслоподібної консистенції.


Як наслідок, отримаєте чудовий засіб, що застосовують при лікуванні верхніх дихальних шляхів, хрипоти, кашлю. Для цього 5–6 разів на день повільно смокчуть у роті.


Дуже цінне маточне молочко. Ним постійно харчується бджолина матка. У людському організмі цей продукт підсилює імунну систему. Достатньо протягом 18–21 дня вранці та ввечері (через годину після їди) вживати його по 6–15 г.


Не менш ефективний пилок, який містить багато вітамінів та мінералів.


Пергу ж часто називають бджолиним хлібом. Вона зміцнює імунітет, додає сил, відновлює діяльність шлунково-кишкового тракту, печінки, щитовидної залози, поліпшує роботу системи кровообігу.


Прополіс дієвий при лікуванні недуг порожнини рота, виразок, гастритів, ерозій.


Стільниковий – найкорисніший


– З різних видів меду особливо цілющим, – зазначає пасічник, – є стільниковий, оскільки він поєднує кілька цінних для здоров’я людини бджолопродуктів. Для запечатування стільників бджоли використовують особливу речовину, до складу якої входять, крім меду, квітковий пилок, перга, прополіс та віск.


Такий мед є дозрілим, а отже, якісним, і вважається панацеєю заледве не від усіх хвороб. Як то кажуть, і солодко, і корисно.


– Стільники – природна гігієнічна «упаковка» для меду, бо він потрапляє до них у природному стані, уникаючи контактів з технологічним обладнанням, зберігаючи аромат квітів, з яких зібраний нектар, – каже бджоляр.

До речі, саме у стільниках мед найдовше залишається рідким. А переконатися у його натуральності та зрілості можна завдяки запечатаним білявим «кришечкам» в осередках. Саме цим пояснюється висока ціна стільникового продукту.



Щоправда, Віктор Андрійович застерігає, що недобросовісний пасічник може запропонувати стільники з переробленим бджілками на зиму цукровим сиропом. Так, щоб не втрапити в халепу, радить купувати мед у бджолярів, яким довіряєте.


Скільки можна з’їдати на день?


– Дітям до 3-х років – пів чайної ложки, до 12 літ – 1–2 чайні ложки, старше 12 років і дорослим – 1–2 столові ложки, – каже Віктор Коцур. – Розжовувати стільники можна до того моменту, поки в роті не залишаться лише нерозчинні частинки воску. Їх не рекомендується ковтати.


Зверніть увагу, що максимальна денна доза для дорослої людини без проблем зі здоров’ям – 100 г. Усім іншим не бажано перевищувати добову дозу.


Мед у стільниках засвоюється майже на 100 відсотків. Регулярне споживання вбереже вас від застуди, нежитю, захворювань дихальної системи, допоможе відновити сили після стресових ситуацій, важкої фізичної чи розумової праці, – запевняє Віктор Коцур.

Під час застудних захворювань стільниковий мед ефективно лікує нежить, кашель. Зберігається у рідкому стані кілька місяців, після чого поступово кристалізується у комірках, не знижуючи своїх властивостей, – говорить він.


Чи корисний мед, що кристалізувався?


– Часто покупці запитують, чи можна споживати загуслий мед та чи він залишається корисним у такому стані? Пояснюю, що кристалізацією називають процес перетворення меду з рідкого сиропоподібного стану у кристалічний. Це звичайний природний процес, який не погіршує жодним чином його якості, – продовжує пасічник.

До цього призводять кілька факторів, а саме:

- співвідношення цукрів у меді (вміст глюкози), чим більше фруктози містить, тим довше він залишається рідким;

- за умови вмісту у меді води 16–20% кристалізація відбувається швидко, більш ніж 21% – продукт довше зберігається рідким;

- температура зберігання (при 13–14 градусах кристалізація відбувається швидко, а якщо 27–32 градуси – припиняється, а за температури 40 градусів кристали розчиняються і мед стає рідким).


Проте не слід нагрівати його більше, ніж до 60–65 градусів, аби у ньому збереглися усі корисні елементи, – зазначив Віктор Коцур.


60 views0 comments