• Хотинські вісті

Вирощування фундука – перспективний бізнес



Ці горішки – смачні, корисні та ще й вигідні. Фундук для українців – відносно нова культура, проте є господарі на Хотинщині, які вже спробували його вирощувати і готові поділитися досвідом, як вийти на високі показники рентабельності, а також про користь цього горіха.


Іван Фуркал із Клішківців – садівник із багаторічним стажем – вважає вирощування фундука в Україні досить перспективним бізнесом.


Чому варто вирощувати фундук


– В останні роки багато садівників зіткнулися з проблемою перевиробництва багатьох ягідних і плодових культур. У той же час є величезний дефіцит фундука на внутрішньому ринку, не кажучи вже про експорт цього продукту за кордон, – роз’яснює Іван Сергійович. – У нашій країні практично немає фундукових садів, і потреба в таких горіхах покривається за рахунок імпорту з інших країн.


При вирощуванні фундука не потрібно інвестувати кошти в будівництво дорогих холодильників, установку шпалер і антиградових сіток, як в разі вирощування яблук, груш, черешень та інших культур. Немає потреби і в швидкій реалізації горіхів відразу після збору. Вони можуть тривалий час зберігатися без втрати якості при дотриманні температурного режиму і вологості.


Середня «тривалість життя» фундукового саду 50–60 років з досить гарною врожайністю. Плодоносити починає на третій–четвертий рік, а пік врожайності припадає на період від сьомого року до двадцятиліття.

Іван Фуркал радить формувати з кущів дерева – для цього потрібно систематично видаляти поросль, залишаючи основу з 6–8-ми добре розвинених пагонів.


Такий сад може швидше окупитися, оскільки деревця можна саджати щільніше, а отже, й урожайність буде вищою: на 1 га можна висадити 420 кущів або 670 дерев фундука.


Зважаючи на те, що дорослий кущ або дерево досягає висоти до п’яти метрів з діаметром крони близько трьох метрів, висадку саджанців проводять на відстані 3 м один від одного в ряду та 5 м у міжрядді. Бажано, щоб вони були вегетативними відсадками, а не сіянцями.


– У нашому саду нині є 40 кущів фундука, які було висаджено у 2009 році, – каже садівник. – В основному це сорт Косфорд, який є частково самоплідним і гарним запилювачем для інших сортів. Урожай з нього – 4–5 кг з куща, вихід ядра горіха становить 45%.


Також є декілька кущів сорту Каталонський, який теж дає високі результати.

З червонолистих форм рекомендую сорт Сирена (на першому фото), який має дуже гарний декоративний вигляд з темно-червоним листком весною. Він частково є самоплідним і добрим запилювачем, з дуже смачними горішками.


Якщо вирощувати декілька кущів фундука, то бажано, щоб це були рослини 2–3-х сортів, щоб один з них став запилювачем для інших.


Ринок фундука в Україні тільки формується. Тож вважаю, що сади з цією окультуреною формою ліщини мають чималі перспективи, – зауважив І. С. Фуркал.


Джерело вітамінів і мікроелементів


– Фундук – справжній подарунок природи, під його шкарлупкою міститься максимальна кількість корисних речовин, – каже Іван Сергійович. – Цей горіх багатий на вітамін Е, що сприяє оновленню клітин, завдяки йому зміцнюються кровоносні судини.

Також у ньому багато фолієвої кислоти, вітамінів В1, С, В2, В3, А. У ядрі фундука міститься фосфор, калій, магній, кальцій, а також натрій.


Букет з мікроелементів підібраний ідеально: селен, марганець, залізо, мідь, цинк, фтор, йод, кобальт.




За словами господаря, цей сорт горіхів корисно вживати при захворюваннях серця і судин, остеопорозі, варикозі, недокрів’ї, бронхолегеневих недугах, ревматизмі, нирковокам’яній хворобі, збільшенні передміхурової залози, метеоризмі, підвищеному кров’яному тиску.


Також горіхи корисні для очищення організму. Немає протипоказань для застосування в дієтології та при цукровому діабеті.


Ядра фундука споживають як у сирому вигляді, так і підсмаженому. Очищені горішки можна самостійно просмажити на сковорідці за температури 75 градусів протягом 20 хвилин. Рекомендується споживати їх зранку, це надасть заряд енергії на весь день.

Щоправда, треба пам’ятати й про високу калорійність фундука: на 100 г – 650–680 ккал. Тому рекомендована норма його споживання 30 г протягом доби або 8–10 штук, для дітей старше трьох років – 5–7 штук. При передозуванні може з’явитися головний біль та важкість у шлунку.


– Усі свої цінні властивості ядро фундука зберігає в неочищеному вигляді. Якщо ж воно вже очищене, то тримайте його в холодильнику в паперовому пакетику, – радить І. С. Фуркал.



79 views0 comments